با یوگا به استقبال یک زندگی تازه بروید
[بیتردید، بارداری و مادر شدن یکی از مهمترین اتفاقات زندگی هر زنی است. به همین واسطه حساسیتهای زیادی برای گذراندن هر چه بهتر این دوران و مراقبت از سلامت نوزاد و مادر وجود داره که تمام خانواده رو به خودش مشغول میکنه. تحقیقات نشان داده، انجام آسانا و تمرینات تنفسی یوگا در دوران بارداری آرامش لازم برای رشد جنین را فراهم آورده و اندامهای داخلی لگن و عضلات درگیر را تقویت نموده و به این ترتیب مادر را برای وضع حملی سادهتر آماده میسازد. شکی نیست که مهمترین وظیفه مادر حفظ سلامت و امنیت این زندگی تازه و همینطور سلامت بدن خودش است. به همین علت انجام تمرینات یوگا در دوران بارداری میبایست با مراقبتهای ویژه انجام گیرد تا مادر و جنین از اثرات آن نهایت بهره را ببرند. در این پست تلاش میکنم به نکات کلی در خصوص انجام تمرینات یوگا در دوران بارداری بپردازم، با اینحال انجام آساناهای یوگا در دوران بارداری میبایست زیر نظر مربی مجرب و با مشورت پزشک معالج انجام گیرد.]
موارد کلی را زیر در انجام آساناهای یوگا در دوران بارداری مد نظر داشته باشید:
۱. به شکم و لگن فشار وارد نکنید. از انجام آساناهایی که فشار زیادی به بخشهای پایین لگن وارد میکنند، خودداری شود.
۲. حرکات میبایست به آرامی و بدون وارد کردن هر گونه استرس و فشار به بدن انجام شوند.
۳. تنفس راهنمای شما در انجام آساناهاست. در طول انجام تمرینات، تنفس میبایست ریتمی آرام و طبیعی داشته باشد در غیر اینصورت فشار بیش از اندازه به بدن خود وارد نمودهاید.
۴. در هر آسانا به اندازه کافی مکث کنید تا گستردگی لازم در عضو تحت تاثیر ایجاد شود و سپس به آرامی و مرحله به مرحله از وضعیت خارج شوید.
۵. آساناهایی که برای دوران بارداری توصیه میشوند عموماً آن دسته از وضعیتهایی هستند که موجب رهایی و تقویت عضلات میشوند. لذا به محض اینکه از بارداری خود آگاه شدید از انجام گروه آساناهای پیچ، خم به عقب و کشش کامل پشت(خم به جلوی کامل) که احتمال فشار به اندامهای شکمی و لگنی و سقط جنین را افزایش میدهند اکیداًخودداری نمایید.
۶. در طول دوران بارداری، تمرینات تنفسی یوگا را به صورت مرتب انجام داده و در طول انجام آساناها از حبس تنفس خودداری کنید.
۷. از پرش و حرکات سریع در طول انجام آساناها خودداری کنید.
۸. انجام تمرینات ایستاده کمک شایانی به برداشتن فشارهای نامطلوب از روی ستون فقرات میکنند با اینحال چنانچه بارداری شما با تهدید به سقط همراه است از انجام آساناهای ایستاده به طور کامل خودداری کنید.
۹. در انجام حرکات خم به جلو، میبایست از واردکردن فشار به رحم و اندامهای زیرین لگنی خودداری شود.
۱۰. بهترین روش انجام تمرینات در دوران بارداری استفاده از ابزارهای کمکی برای انجام هر چه بهتر آساناهاست و میبایست زیر نظر مستقیم مربی مجرب انجام شود.
۱۱. در طول دوران بارداری انجام مرتب تمرین شاواسانا به منظور رهاسازی عضلات و آرامش بدن، به شدت توصیه شدهاست.
۱۲. دوران بارداری از دیدگاه یوگا به سه دوره سه ماهه تقسیم میشود که در هر دوره انجام برخی از آساناها با در نظر گرفتن موارد ذکرشده، توصیه شده است. انجام هر کدام از این تمرینات به مادر برای گذران دوران بارداری بهتر و حفظ سلامت جسمی و آرامش روانی کمک شایانی میکند ضمن اینکه فضای کافی را برای رشد و نمو جنین فراهم نموده و تولد نوزاد را سادهتر میکند. سه ماهه نخست دوران بارداری به علت متزلزل بودن وضعیت جنین، از حساسیت ویژهای برخوردار است و بهتر است انجام تک تک تمرینات با مشورت پزشک معالج انجام گیرد.
علاوه بر این تحقیقات علمی نشان داده است که تمرینات یوگا برای درمان برخی از انواع ناباروریها نیز موثر واقع میشوند که در پستهای آینده به این موضع نیز پرداخته خواهد شد.
اگر این پست را در حالی میخوانید که در انتظار قدم نورسیده فرزندتان هستید، برای شما و کودکتان دورانی سرشار از سلامتی و آرامش را آرزومندم.
منابع کمکی:
Iyengar Yoga for motherhood by B.K.S Iyengar
www.yogajournal.com